Afgerond Project: Ontwikkelen Roadmap Asset Management

Omschrijving

Asset management gaat over professioneel beheer en instandhouding van industriële installaties. Met asset management processen kunnen we de conditie van assets monitoren in de tijd. We krijgen een beeld van de restlevensduur en van de benodigde acties om de veiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid te kunnen borgen. Goed asset management vraagt om een gestructureerde aanpak.

Code: AIPSM 2019-04

Status: Afgerond

Update: 5 mei 2022

terug naar Projecten

Doel

Toepassen van de roadmap draagt bij aan het garanderen van de veiligheid, het borgen van de vitaliteit en betrouwbaarheid en het behouden en versterken van de concurrentiekracht van de Nederlandse (petro)chemische industrie.

Verwacht resultaat

  • Een handreiking met routekaart (roadmap) die bedrijven richting en concrete verbeterstappen geeft, met focus op de praktische toepasbaarheid.

  • De handreiking beschrijft voorbeelden van praktijktoepassingen.

  • Een checklist met criteria voor de processen die moeten worden ingericht, die het mogelijk maken om het niveau van volwassenheid van een asset management organisatie te bepalen en duidelijk maken waar het verbeterpotentieel ligt, met concrete acties die nodig kunnen zijn om binnen een bedrijf de asset management organisatie stap voor stap verder te professionaliseren.

Datum Initiatie 2019, onderdeel DV2030
Risico thema Asset Integrity - Process Safety Management / Veroudering
Gebruikersgroep -----

Uitkomst

Deze studie is uitgevoerd door onderzoeksbureau Mainnovation in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Safety Delta Nederland, VNCI, VNPI en VOTOB. Daarnaast hebben verschillende organisatie en bedrijven hun kennis gedeeld.

Asset Management gaat over het professionele beheer en instandhouding van industriële installaties, ook wel assets genoemd. Het streven is om maximale waarde te halen uit de assets door continue het economisch optimum te zoeken tussen technische prestatie, kosten en risico’s gedurende de totale levensduur van deze assets.

Met Asset Management processen kunnen we de conditie van assets monitoren in de tijd. We krijgen een beeld van de restlevensduur en van de benodigde acties om de veiligheid, beschikbaarheid en betrouwbaarheid te kunnen borgen.

Onderzoeken naar de staat van de assets, onder andere het onderzoek van de UK Health and Safety Executive (2013), het Europese onderzoek van More4Core (2016), de BRZO inspectie-onderzoeken naar ‘ageing‘ (2017/2019) en de Nulmeting van de staat van de assets binnen de Nederlandse (petro)chemie  laten het belang zien van goed asset management in het voorkomen van (proces)veiligheidsincidenten.

In de SDN Kennisbank kunt meer informatie vinden over deze ageing asset’ studies.

Met een goede implementatie van Asset Management kan een structurele en duurzame bijdrage worden geleverd aan het verbeteren van het bedrijfsresultaat en het in stand houden en verbeteren van de integriteit van de asset base door continue verjonging. Dit helpt om (proces)veiligheidsrisico’s ten gevolge van veroudering (‘ageing’) van assets te beheersen.

Alle disciplines binnen een bedrijf zijn verantwoordelijk voor de integriteit van de installaties en het beheersen van de gevolgen van veroudering. Het gaat hier niet alleen om ontwerp en engineering, operatie en onderhoud, maar ook inkoop en materiaalbeheer en investeringsbeslissingen door de financiële afdelingen.

De nu ontwikkelde Roadmap Asset Management is een handreiking met een routekaart (roadmap) die bedrijven richting en concrete verbeterstappen geeft, met focus op de praktische toepasbaarheid.

De handreiking beschrijft voorbeelden van praktijktoepassingen. Verder is er een checklist met criteria voor de processen die moeten worden ingericht. Dit maakt het mogelijk om het niveau van volwassenheid van een asset management organisatie te bepalen en maakt duidelijk waar het verbeterpotentieel ligt. De routekaart geeft concrete acties die nodig kunnen zijn om binnen een bedrijf de asset management organisatie stap voor stap verder te professionaliseren.

Op 8 juli 2021 is het rapport tijdens een online bijeenkomst van de SDN triple helix partijen in ontvangst genomen door de Staatssecretaris mevrouw Van Velthoven.