In de laatste nieuwsbrief van Duurzame Veiligheid 2030 was een interview met Arjan van Dijk te vinden. Arjan is de directeur van Safety Delta Nederland en is met ontzettend veel enthousiasme aan deze taak begonnen. In deze nieuwsbrief vertelt hij kort wat over de opstartfase van SDN en de plannen voor de komende maanden. Wat zijn de uitdagingen en wat geeft juist energie.

Goedemorgen Arjan, zou je jezelf even kort kunnen introduceren en iets over je rol binnen de SDN kunnen vertellen?

Zoals al genoemd, mijn naam is Arjan van Dijk. Ik heb bijna 36 jaar bij Shell gewerkt in verschillende rollen, zowel binnen als buiten Nederland. In mijn tijd daar heb ik me bezig gehouden met research, raffinage, start-up en operatie in upstream olie & gas en in veiligheid, de procesveiligheid in het bijzonder. Ik heb geleerd dat veilig werken het fundament is voor een succesvolle business. Allereerst wil je dat mensen veilig naar huis gaan en dat de buren geen last van je hebben. Daarnaast is het zo dat de complexe systemen om veiligheidsrisico’s te beheersen evengoed de business resultaten aansturen. Je moet het vertrouwen hebben in degenen die het werk op de werkvloer uitvoeren: de technisch-sociale systemen moeten goed werken. Je gedrag als leider is bepalend voor hoe de organisatie hier mee om gaat. Je moet als leider ook keuzes durven maken. niet alles kan tegelijk.

In juli 2020 was ik klaar om met pensioen te gaan. Toen kwam Safety Delta Nederland op mijn pad. Sinds oktober 2020 ben ik daar programmadirecteur. Ik wil de komende jaren een bijdrage leveren aan het verbeteren van de (proces)veiligheid in de Nederlandse (petro)chemie op een praktische, laagdrempelige, ‘value for money’ manier.

Hoe heb je de opstart fase van de afgelopen maanden ervaren?

De eerste maanden bij Safety Delta Nederland voelden voor mij als het opbouwen van iets uit niets, ondanks dat op 5 oktober 2020 een convenant was getekend met veel goede wil van partijen. Mijn eerste taak voor deze ‘start-up’ was het vinden van middelen en menskracht. In december 2020 was het grootste deel van de financiering rond en in februari 2021 is het SDN team van start gegaan. We zijn een enthousiaste en creatieve groep van zeven part-timers. Ons eerste succes was de lancering van het SDN GebruikersPortaal: vinden, verbinden en vernieuwen in veiligheid. We zijn nu bezig met het oppakken van onderdelen van het eind vorig jaar afgesloten Duurzame Veiligheid 2030 programma en met het ondersteunen van programma’s van Veiligheid Voorop en branche organisaties zoals VNCI en VOTOB. Ook is een eerste begin gemaakt met de innovatie agenda.

Wat zijn de grootste uitdagingen de komende periode?

Iedereen wil een veilige leefomgeving. De tolerantie van omwonenden voor incidenten in de (petro)chemie is minimaal, uit zich in bezorgdheid over eigen veiligheid als iets mis gaat en leidt tot risico-regel-reflexen van overheden. Meer regelgeving maakt het vaak juist niet veiliger. Goed toepassen van bestaande kennis in de helpt daarentegen wel. Safety Delta Nederland helpt met het verzamelen en verspreiden van kennis over (proces)veiligheid in de (petro)chemie en het vinden van innovaties daarin.

We moeten de komende periode de toegevoegde waarde van Safety Delta Nederland aantonen voor mensen die elke dag bezig zijn met veiligheid. We moeten bekendheid krijgen en vertrouwen bouwen.

We zijn nu vooral op zoek naar vragen uit het veld: Welke betrouwbare kennis kunnen we (gratis) beschikbaar maken en in welke vorm zodat het tijd bespaart voor mensen door het sneller kunnen vinden van oplossingen voor lokale veiligheidsuitdagingen? Welke kennis is bij anderen beschikbaar en kunnen we helpen delen? Voor welke uitdagingen zijn er nog geen praktische oplossingen en kunnen innovaties in gang zetten? Hoe kunnen we kennis van partijen (industrie, toezichthouders en wetenschap) sneller combineren en beschikbaar maken? Hoe kunnen we helpen versnippering van activiteiten tegen te gaan en juist door samenwerking verbeteringen versnellen?

Wat geeft jouw energie om met Safety Delta Nederland aan de slag te gaan?

Het geeft mij energie wanneer mensen door samen te werken, gebruik te maken van elkaars kennis en elkaars ervaring, willen komen tot oplossingen van problemen en daar vervolgens gepassioneerd mee aan de slag gaan.

Juist het bundelen van kennis zal bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid van de (petro)chemie in Nederland. Het leidt tot blijvende verbeteringen als we bijvoorbeeld operatie- of onderhoudsmanagers met elkaar in contact brengen, en ze met elkaar laten communiceren over veiligheidsuitdagingen en al dan niet geslaagde manieren van aanpak. Verbinden en vertrouwen is belangrijk. Veiligheid Voorop doet daar al goed werk binnen de industrie. Safety Delta Nederland brengt niet alleen de industrie, maar ook de kennis van de toezichthouders, onderzoeksinstituten en wetenschap samen. Dan kun je snel slagen maken.

En als we even kort vooruit kijken, wat zou je dan graag voor de zomer willen bereiken?

Op de kaart zetten van Safety Delta Nederland als praktische, laagdrempelige, ‘value for money’ verspreider van betrouwbare kennis over veiligheid voor mensen in bedrijven die elke dag bezig zijn met veiligheid.

Arjan van Dijk
Arjan van Dijk
PROGRAMMA DIRECTEUR SAFETY DELTA NEDERLAND