Het volgende SDN Interview vindt plaats met Hans Jan de Jong. In dit interview deelt hij zijn inzichten op procesveiligheid vanuit zijn internationale carrière als plant manager. Hier onder meer over hoe Hans Jan kijkt naar actuele vraagstukken uit de industrie en hoe de Process Safety Quickscan van toegevoegde waarde kan zijn voor een Brzo organisatie.

Zou je ons kort iets over jezelf kunnen vertellen?

In mijn carrière ben ik voornamelijk verantwoordelijk geweest als plant manager voor grote petrochemische fabrieken en raffinaderijen, waarbij ik actief ben geweest in onder andere commissioning, start-up en plant management. Dit heb ik gedaan in onder meer de Verenigde Staten, Europa en Singapore. Het heeft ervoor gezorgd dat ik uitgebreide ervaring heb opgedaan in leadership, waarbij ik altijd aandacht heb gehad voor performance. Zo ook op persoonlijke en procesveiligheid. Sinds 2021 heb ik voor een andere route gekozen en ben ik zelfstandig aan het werk als consultant bij Opteamise en RLG International. Daarnaast ben ik sinds 2021 actief als kennismakelaar bij Safety Delta Nederland, waar ik de projectleider ben van de Process Safety Quickscan.

Je noemde het net al kort; voor Safety Delta Nederland voer je de Process Safety Quickscan uit. Wat houdt dit concept in?

De Process Safety Quickscan heeft als doel om een fris perspectief op een organisatie te werpen, geobserveerd vanuit het perspectief van een ervaringsdeskundige uit de industrie. Met de achtergrond die ik eerder heb aangegeven, kan ik het management van een organisatie ondersteunen bij reflectie op de performance in procesveiligheid. Tijdens de Quickscan is daarom ook de focus gelegd op beantwoording van de vraag: Is Process Safety Management op orde in uw organisatie?

De Quickscan bestaat uit 3 stappen. Eerst gaan we in gesprek met de organisatie dat de Quickscan heeft aangevraagd, om vast te stellen wat de status is van de process safety controls. We gaan ook na welke focusgebieden passen bij de organisatie. Denk hierbij aan leiderschap, competenties en communicatie, maar ook aan gebieden zoals management of change, onderhoud en risicobeheersing.

Tijdens het locatiebezoek zet de kennismakelaar vervolgens alle zintuigen open. Door middel van observatie door diverse organisatielagen, kan een frisse blik worden geworpen op de staat van de procesveiligheid in de organisatie die we bezoeken. Dit doen we door gesprekken met diverse personen uit de organisatie, maar ook via rondgang over site. De focusgebieden spelen de hoofdrol tijdens het locatiebezoek, maar eventuele blinde vlekken zullen niet worden overgeslagen!

De observaties van het locatiebezoek vat ik samen in een bondig overzicht. Hierbij deel ik geen dikke rapporten, wel een overzicht met positieve en verbeterpunten die de staat van process safety controls in de organisatie weergeven. Via een online feedback-gesprek licht ik de observaties toe en kan ik als sparringpartner fungeren voor het management. Daarna is het aan de organisatie zelf om hier opvolging aan te geven.

Daarnaast is het resultaat uit diverse Quickscans gezamenlijk interessant om te verzamelen, zodat Safety Delta Nederland en Veiligheid Voorop samen met de branches de Best Practices en kennisbehoefte binnen de industrie kunnen identificeren.

Welk vraagstuk (in procesveiligheid) kom je in de Brzo-industrie met regelmaat tegen?

Een belangrijk aspect bij het verbeteren van procesveiligheid: de balans tussen procedures en competenties. Er wordt nog te vaak gedacht dat het hebben van goede procedures voldoende is, maar daarnaast is het hebben van competente medewerkers zeker zo belangrijk. Verder is een belangrijk vraagstuk: hoe zorgen we bij alle lagen in de organisatie voor een robuuste risicoherkenning?

In je loopbaan heb je veel in leiderschapsposities gewerkt, daarnaast ben je momenteel werkzaam als onder andere management coach. Hoe zie jij de rol van goed leiderschap in relatie tot kwaliteit van procesveiligheid?

Goed leiderschap is een combinatie van een duidelijke visie op en communicatie van het belang van procesveiligheid met zichtbare aanwezigheid op de werkvloer en open staan voor feedback.

Wat is volgens jou de grootste misvatting voor goed ‘process safety leadership’ in een Brzo-bedrijf?

De grootste misvatting is dat een aantal jaar zonder incidenten betekent dat procesveiligheid onder controle is. Process safety leadership is zeker ook nodig als het lijkt dat alles onder controle is.

https://www.safetydelta.nl/wp-content/uploads/2022/05/SDN-Process-Safety-Quickscan.pdf
Hans Jan de Jong
Kennismakelaar SDN
Publicatiedatum:
11 May 2022