Safety Delta Nederland (SDN)

‘Value-for-money, praktisch en laagdrempelig’ wordt de manier waarop het in oktober opgerichte Safety Delta Nederland een bijdrage wil leveren aan het verbeteren van de veiligheid in de Nederlandse (petro)chemie en bedrijven in de keten.

Op 5 oktober 2020 is de Safety Delta Nederland (SDN) gelanceerd. De ambitie: de Nederlandse (petro)chemische industrie is anno 2030 de veiligste ter wereld en heeft daarmee een internationaal gewaardeerde en erkende toppositie op het terrein van ontwikkeling van veiligheidsconcepten met betrekking tot gevaarlijke stoffen.

Safety Delta Nederland (SDN) komt voort uit het dit najaar afgesloten programma Duurzame Veiligheid 2030. Het is een samenwerkingsverband tussen overheid, wetenschap en industrie. SDN levert een breed platform voor onderzoek, kennisontwikkeling en implementatie van bestaande en nieuwe veiligheidsconcepten die te maken hebben met de preventie van Brzo-incidenten.

SDN richt zich primair op de (petro)chemieketen (circa 300 Brzo-bedrijven) en bedrijven die werkzaam zijn of deel uitmaken van de keten zoals bijvoorbeeld (onder)aannemers en afvalbedrijven. De resterende (circa 100) Brzo-bedrijven, bedrijven in de keten en andere belanghebbende partijen en bedrijven kunnen gebruik maken van de resultaten en kennis.

Maar in wat voor startpositie bevinden wij ons? Van Dijk, programma directeur SDN:

“Jaarlijks hebben we in Nederland twee of drie BRZO-incidenten. Dat zijn ongevallen met mensen of lekkages in installaties die aan Europa gemeld moeten worden. Die frequentie willen wij verlagen. We hebben ontzettend veel kennis om veiligheid te verbeteren, maar het zit verspreid en heeft vaak duiding nodig. Het bundelen van die kennis, niet alleen vanuit de industrie, maar ook vanuit de toezichthouder en deconderzoeksinstituten en wetenschap draagt bij aan het verbeteren van de veiligheid in Nederland. Door samen te werken kan ook sneller innovatie plaatsvinden rond nieuwe veiligheidsconcepten”.

Arjan van Dijk SDNArjan van Dijk, Programma Directeur Safety Delta Nederland

SDN staat daarom voor vinden, verbinden en vernieuwen in veiligheid. SDN verbindt mensen die dagelijks bezig zijn met veiligheid met collega’s, experts en de nieuwste betrouwbare kennis via een (digitale) community. SDN vervult een vliegwielfunctie waar het gaat om het verbinden van kennis, en het aanbrengen van vernieuwende kennis.

De nadruk van de SDN activiteiten in Q1/2 2021 zal liggen op het ‘operationeel’ maken. Dit betekent zichtbaar worden voor en verbinding zoeken met gebruikers in het veld, waarbij SDN begint een beperkt aantal onderwerpen of thema’s. SDN zal contact zoeken met bestaande expert groepen, klankbord groepen of gebruikers groepen en programma ondersteuning aanbieden.

SDN zal een aantal onderwerpen uit het DV2030 programma voortzetten. De transitie van de volgende DV 2030 onderwerpen zal in Q1 2021 gebruikt worden om te leren hoe SDN effectief operationeel te maken met hoge waarde voor gebruikers:

  • Asset Management: Corrosie onder Isolatie
  • Menselijk Handelen: Just Culture, Leren van Incidenten, Veiligheidsopleidingen, Cluster Best Practices.

De SDN ambities voor begin 2021 zijn hoog: aan het einde van Q1 2021 is er een SDN KennisCentrum Portaal beschikbaar voor gebruikers met informatie over bovenstaande 5 onderwerpen. Ook zal voor elk van deze onderwerpen een expert groep actief zijn, die benaderbaar is voor gebruikers uit het veld. Verder is er tenminste voor tenminste één van de onderwerpen via het SDN InnovatieCentrum een innovatie traject opgezet.

Vanaf januari 2021 zal meer informatie beschikbaar gemaakt worden, of kunnen vragen over onderwerpen worden gesteld, via deze website.

Arjan van Dijk SDN
Arjan van Dijk
PROGRAMMA DIRECTEUR SAFETY DELTA NEDERLAND