Home » Projecten » Expertise Netwerk – BD
Bijgewerkt:
27 February 2023 12:58

BD –  Vooruit kijken en voorkomen dankzij AI & big data

Safety Delta Nederland – Expertise Netwerk

Vinden, verbinden, vernieuwen in veiligheid

Onze industrie kent in vergelijking met andere sectoren relatief weinig incidenten. Als er iets misgaat is het afbreukrisico enorm. We willen naar nul incidenten. We willen onze industrie veiliger maken, zowel voor de mensen die het werk uitvoeren (arbo veiligheid) als mensen rondom (omgevingsveiligheid).

Bij een incident zijn vaak meerdere barrières doorbroken. En, een incident herhaalt zich zelden op exact dezelfde wijze. Het is daarom best moeilijk om dingen van te voren te zien aankomen. We willen onze waakzaamheid verder versterken. Hiervoor is meer nodig dan alleen het leren van incidenten. We willen ook voorkomen dat alertheid weg ebt na een incident.

Om incidenten te voorkomen pikken we vroegtijdig zwaktes op in onze actuele risicobeheersmaatregelen. We willen op elk moment in de tijd goed kunnen inschatten wat de veranderingen in risico’s en de staat van de beheersmaatregelen in onze fabrieken zijn. We kunnen dan waar nodig verdere preventieve maatregelen nemen.

We willen dit doen op basis van alle beschikbare data: technische data en menselijk gevoel over hoe dingen gaan. We krijgen steeds meer data. Data analyse kost tijd. Onze tijd is schaars. Alle data bij elkaar kan trouwens niemand overzien. Mensen kijken voornamelijk naar data uit het eigen werkveld en halen daar informatie uit. Voor het beheersen van veiligheid zijn brede informatie stromen nodig: vanuit operatie, onderhoud, technologie, engineering, contractors, HSE, etc. Over de hokjes heen raak je echter informatie kwijt en ook in de tijd raak je informatie kwijt.

Je wilt slimme hulpmiddelen ontwikkelen op basis van nieuwe technologie die de informatie uit de verschillende systemen kan samenvoegen en automatisch kan analyseren.

Theorie

We willen de stap maken van terugkijken en verklaren (leren van incidenten) naar vooruit kijken en voorkomen (leren van informatie).

Leren van incidenten kijkt naar waar iet fout ging en wat we anders moeten doen om het in de toekomst goed te blijven doen. We lossen een acuut probleem op.

Leren van informatie gaat over patroon herkening. Het geeft antwoord op de vraag of we in het complexe systeem telkens de juiste dingen blijven doen. Je vindt hier de zwakke signalen dat bepaalde beheersmaatregelen misschien niet werken zoals gedacht.

Leren van informatie gaat ook over het doen van interventies op basis van context. Het kijkt wat er allemaal nog meer meespeelt aan de randen van de operationele activiteiten die bijvoorbeeld het menselijk gedrag, prestatie- en beoordelingsvermogen beïnvloeden.

Wat hopen we te bereiken?

We willen een praktisch en bruikbaar hulpmiddel dat ons werk beter, sneller en makkelijker maakt. Een hulpmiddel dat helpt bij het vooruit kijken en het voorkomen.

We nemen bij deze ontwikkeling de mens in het veld mee. Ons doel is acceptatie door gebruikers en adaptatie binnen werkprocessen.

De verschillende projectdeelnemers werken samen. Dit maakt een snellere ontwikkeling mogelijk en leidt tot minder versnippering door terugkoppeling tussen projecten.

Netwerk activiteiten

Het Expertise Netwerk BD is een besloten projectgroep. Om documenten in te zien moet u inloggen.

Informatie voor u over projecten waarbij dit expertise netwerk is betrokken of betrokken is geweest

  • Onderzoeksvraag: Verbeteren (proces)veiligheid met big data, AI en machine learning

  • Project: Beter Leren van Informatie in de Chemie door vooruitkijken (BLIC vooruit)