Breng procesveiligheid naar het senior management van uw organisatie, dat is één van de boodschappen tijdens het jaarlijkse Process Safety congres te Dordrecht.

door Denise Harkema

Het congres begon de dag indrukwekkend met een verhaal van Joe Maenen, één van de 61 overlevenden van het Piper Alpha incident dat in 1988 plaatsvond. Joe vertelt over zijn sprong van het platform om aan de destructieve explosie en brand te ontkomen, een val die maar liefst 7 seconden duurde voordat hij te water raakte. Hij heeft brandwonden, maar overleeft het incident.
Mark Hailwood vertelt zijn verhaal over de explosie in Leverkusen, waarbij in 2021 in totaal 7 mensen om het leven zijn gekomen en tot 31 gewonden heeft geleid. Hij vertelt hoe gevaarlijke systemen vaak voldoende aandacht krijgen in een organisatie, maar dat ogenschijnlijk minder gevaarlijke systemen kunnen leiden tot zeer gevaarlijke scenario’s. Hij deelt hoe breed gedragen kennis omtrent gevaarlijke situaties binnen de organisatie cruciaal kan zijn om escalatie en eventueel optreden van een incident kan worden voorkomen.

De boodschap uit deze ochtend?

Geleerde lessen uit het verleden zijn nog altijd relevant, er kan nog steeds van geleerd worden. Gebruik de beschikbare data over voorvallen beter, zodat hier nog meer van geleerd kan worden.

De dag verloopt met veel uitwisseling van inzichten, ideeën en expertise. Bij de stands worden verschillende nieuwe producten en diensten gedemonstreerd, waaronder VR technologie die levensechte gesimuleerde training mogelijk maakt. Tijdens de sessies worden presentaties gehouden over een grote verscheidenheid aan onderwerpen, zoals nieuwe werkwijzen om veiligheidsstudies (o.a. HAZOP, BowTie, SIL) beter uit te voeren. Daarnaast was er ook veel aandacht in de sessies voor nieuwe manieren om naar het vakgebied te kijken, van slimme monitoring via kunstmatige intelligentie (“AMAIS”) tot het delen van inzichten over de ontwikkeling van PGS37 voor veilige opslag en gebruik van lithium batterijen.

De dag werd, voorafgaand de bitterballen, afgesloten door Nils Bosma over een brand uit 2011 die plaatsvond bij een raffinaderij uit Singapore. Na tien jaar heeft de organisatie een lookback georganiseerd, om opnieuw te leren van lessen die uit dit incident zijn voortgekomen. Het blijkt nog altijd relevant om lessen te trekken uit een incident dat al ouder is, er worden nog steeds nieuwe inzichten verkregen. Reflective learning is daarbij nodig om selectief en juist te leren van lessen. De sessie leidt tot veel interessante en diepgaande vragen, de zaal was duidelijk aan het denken gezet na het zien van de animatie die het ongeval uiteen zet. Het incident heeft geleid tot wereldwijd meer aandacht voor het belang van het werken met gesloten systemen, maar heeft ook bewustwording gecreëerd dat normalisatie van risico’s voorkomen moet worden.

De sessie wordt afgerond met een vraag voor het publiek die we nu ook graag aan u, de lezer, willen stellen:

Als we meer willen leren binnen de Nederlandse industrie, wat moeten we dan samen doen om sneller en beter te leren?  

Voor de geïnteresseerden zijn de presentaties van het congres beschikbaar via de website van het Process Safety Congres: pscongres.nl en in onze kennisbank.

BLOG
Publicatiedatum:
2 June 2022

Stel uw vragen over veiligheidsvraagstukken of -oplossingen

Heeft u vragen over bepaalde veiligheidsconcepten of zoekt u informatie die u (nog) niet in de Kennisbank of Technology Catalogue hebt kunnen vinden? Laat het ons weten, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel een vraag