door Denise Harkema

Op het NVVK Jubileumcongres op 8 en 9 november jl. stond de bezieling van de veiligheidskundige centraal. Twee dagen vol met bevlogen gesprekken, presentaties en diverse sessies. Ook Safety Delta Nederland was van de partij en had de eer om twee droomsessies te verzorgen: samen leren en samen innoveren. Nieuwsgierig waar deze droomsessies over gingen? In ons blog vertellen we meer.

Droomsessie 1: Samen Leren van Incidenten (verzorgd door Denise Harkema)

In de droomsessie op de eerste congresdag stond leren van (bijna-)incidenten centraal, zowel als organisatie als door samen te leren met (en tussen) sectoren en partijen in de Nederlandse industrie. Iedereen wil incidenten met persoonlijk letsel en/of gevolgen voor de leefomgeving voorkomen, dit doen we door te leren van eigen (bijna)-incidenten en die van anderen. Leren van (bijna-)incidenten is een blijvend actueel onderwerp, waar elke veiligheidsprofessional in meerdere of mindere mate persoonlijk mee te maken krijgt. Het is ook een lastig onderwerp; blijvend leren van een (bijna-)incident is nog niet zo gemakkelijk gebleken.

Tijdens deze droomsessie is diverse kennis aan bod gekomen: de leercyclus voor het leren van incidenten van L. Drupsteen (2018), de (online) presentatie van Jop Groeneweg over psychologische veiligheid (2021) en de handreiking beter leren van incidenten van Stichting Veiligheid Voorop (2020). Na de inleidende presentatie was het publiek zelf aan bod om kennis en inzichten uit te wisselen. Waar staat leren van incidenten vandaag de dag voor? Wat zijn knelpunten waar de organisatie tegenaan loopt? Wat ontbreekt nog om succesvoller te leren? Wat staat er in de weg om beter te leren van incidenten? Hoe ziet goed leren van incidenten er uit? Na deze reflectie is nog een laatste blik geworpen op de toekomst: Hoe zal het leren van incidenten gaan veranderen?

De sessie heeft geleid tot mooie gesprekken en uitwisseling van gedachten. Onder andere de aandacht voor effectiviteit van genomen maatregelen.

Droomsessie 2: Samen Innoveren (verzorgd door Johan van Middelaar)

Op de tweede congresdag kwam bij de droomsessie de toekomst en innovatie aan bod, de sessie had een duidelijke boodschap: alles is aan het veranderen. Denk bijvoorbeeld aan het klimaat, het arbeidstekort, de energietransitie, digitalisering of samenwerken een robot of een AI. Ook de industrie verandert: alles wordt dynamischer en complexer, wat onder andere tot gevolg heeft dat taken én verwachtingen van leiders, ontwerpers én veiligheidskundigen drastisch zal veranderen.

Met alle veranderingen vandaag de dag is het niet meer de vraag óf maar wannéér de veiligheidskundige gaat vernieuwen. Immers, de veiligheidskundige speelt een belangrijke rol om alles soepel en veilig te laten verlopen. Tijdens deze sessie is met de deelnemers gedroomd aan de hand van de top-6 van het innovatiecentrum van de SDN. Het publiek is uitgedaagd om ‘anders’ te denken en een voorstel te doen over wat een eerste stap kan zijn om een droom of idee te realiseren.

De sessie is afgesloten met een brief in de tijdscapsule, waarbij de deelnemers een brief aan zichzelf hebben geschreven, die de deelnemer over 10 jaar terug zal ontvangen. In de brief staat de deelnemers’ grootste droom en wat hij/zij vandaag gaat doen om die droom te verwezenlijken.

BLOG
Publicatiedatum:
8 december 2022

Stel uw vragen over veiligheidsvraagstukken of -oplossingen

Heeft u vragen over bepaalde veiligheidsconcepten of zoekt u informatie die u (nog) niet in de Kennisbank of Technology Catalogue hebt kunnen vinden? Laat het ons weten, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel een vraag