In de Safety Delta Nederland zetten industrie, overheid en wetenschap zich in om samen de veiligheid verder te verbeteren bij bedrijven in Nederland die werken met gevaarlijke stoffen: vinden, verbinden en vernieuwen in veiligheid!

Het is best uitdagend om een goede balans te vinden tussen het ontwikkelen van kennis over veiligheid die we nu onmiddellijk kunnen toepassen en kennis die we misschien in de toekomst nodig hebben. Het veld van veiligheidsvraagstukken is erg breed. We hebben maar beperkte middelen en versnippering ligt op de loer. Daarbij het draait het allemaal om implementatie van kennis. Nieuwe kennis moet uiteindelijk niet op de plank gelegd worden.

Een 20-tal koploper bedrijven dragen onder andere financieel bij aan het ontwikkelen van kennis door SDN. Onlangs spraken ze zich uit over gebieden waar  innovaties in veiligheid wenselijk zijn. Ze deden dit door uit een lange lijst onderzoeksvragen de in hun ogen meest belangrijke top 5 te kiezen.

De top 5 van de koplopers “veilige vragen”:

  • Welke kennis en vaardigheden verwachten we van de leider, de engineer en de operator in de fabriek van de toekomst?
  • Wat zijn de nieuwe veiligheidsrisico’s bij bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen als gevolg van de energietransitie en hoe gaan we die beheersen?
  • Hoe kan data-mining worden gebruikt om zwakke plekken in de beheersing van veiligheidsrisico’s vroegtijdig te voorspellen en zo de veiligheid verder te verbeteren?
  • Welke vernieuwingen in Vergunningsverlening, publiek Toezicht en Handhaving zouden helpen met verdere verbetering in (proces)veiligheid in de industrie?
  • Wat zijn de veiligheidsrisico’s binnen of tussen bedrijven als gevolg van digitale verbondenheid (cyber security) en hoe gaan we die beheersen?

Bij al deze onderwerpen speelt veiligheidscultuur binnen een bedrijf of sector een belangrijke rol. Dat is ook de reden dat er veel interesse is om de meest belangrijke elementen te bepalen die een goede veiligheidscultuur kenmerken. Daarnaast is er vooral behoefte aan een eenvoudig toe te passen methode om die kenmerken te meten.

Meer informatie over de uitwerking van deze top 5 vragen is te vinden op de innovatie pagina en de projecten pagina van Safety Delta Nederland.

Ik hoop dat u het interessant vindt.

Met vriendelijke groet,

Arjan

Reageer op de volgende stelling:

BLOG
Publicatiedatum:
23 March 2022

Stel uw vragen over veiligheidsvraagstukken of -oplossingen

Heeft u vragen over bepaalde veiligheidsconcepten of zoekt u informatie die u (nog) niet in de Kennisbank of Technology Catalogue hebt kunnen vinden? Laat het ons weten, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel een vraag