DV2030 – Eindrapport nulmeting staat van de assets

Samenvatting
Op initiatief van de (petro)chemische industrie, de rijksoverheid en de wetenschap en in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is in 2018 een nulmeting uitgevoerd naar de staat van de assets in de Nederlandse (petro)chemische industrie. Specifieke aandacht is daarbij besteed aan de veroudering of ageing van de asset base, de gevolgen die dat heeft voor het optreden van procesveiligheidsincidenten en de maatregelen die bedrijven nemen om de  veroudering van hun assets te adresseren.

Verjonging asset base door toename moderniseringsinvesteringen.
Het onderzoek toont aan dat de asset base in de Nederlandse (petro)chemie de afgelopen jaren aanzienlijk is verjongd. De gemiddelde leeftijd van de asset base bedraagt 21 jaar en de leeftijdsopbouw is gelijkmatig en passend bij een volwassen industrie en assets met een verwachte technische levensduur van 35 tot 40 jaar. De gemiddelde restlevensduur van de asset base bedroeg in 2017 18 jaar, waarbij 21% van de asset base een restlevensduur heeft van minder dan 10 jaar. Een vergelijking van deze uitkomsten met die van het MORE4COREonderzoek over 2014 laat zien dat de asset base in de afgelopen drie jaar gemiddeld met
25% verjongd is. Bovendien is het aandeel van assets met een restlevensduur van minder dan 10 jaar afgenomen van 46% in 2014 tot 21% in 2017. Deze verjonging valt toe te schrijven aan investeringen in modernisering en nieuwbouw.

Het niveau van moderniseringsinvesteringen lag in 2017 op 3,3% van de vervangingswaarde van de assets, een stijging van 22% ten opzichte van 2014. Dit niveau is wederom passend te noemen: als dit niveau continue gehandhaafd zou worden, wordt de gehele asset base in 30 jaar gemoderniseerd. De  investeringen ten behoeve van veiligheid bedroegen in 2017 0,7% van de vervangingswaarde. Het totale investeringsniveau voor modernisering lijkt samen te hangen met de conjunctuur, maar de investeringen ten behoeve van veiligheid blijven ongeacht de conjunctuur op peil.

Goede technische concurrentiepositie
De Nederlandse (petro)chemische industrie kent in internationaal opzicht een gemiddeld onderhoudskostenniveau, bij een hoge technische beschikbaarheid. Dit maakt dat de technische concurrentiepositie van de sector goed genoemd kan worden. De onderhoudskosten bedroegen in 2017 2,8% van de vervangingswaarde. Onderhoudskosten zijn mede afhankelijk van de conjunctuur, en in verband daarmee ook van de intensiteit waarmee de assets worden gebruikt. Onderhoudskosten zijn ook afhankelijk van de fase van de levensduur waarin de assets verkeren. In de laatste fase van de levensduur liggen onderhoudskosten gemiddeld circa 40% hoger dan in de eerste fase. In eerder onderzoek is echter aangetoond dat de stijging van de onderhoudskosten over de
levensduur sterk te beïnvloeden is door adequaat beheer en onderhoud van de asset.

Bedrijven met een hoge mate van professionaliteit in asset management weten deze stijging beperkt te houden tot circa 15%.

Beperkte rol van ageing assets bij procesveiligheidsincidenten
Van de procesveiligheidsincidenten in de Nederlandse (petro)chemische industrie is circa 16% in meer of minder sterke mate gerelateerd aan veroudering van de assets. Deze bevindingen zijn in lijn met eerder onderzoeken van het RIVM en de Britse Health and Safety Executive. Uit de nulmeting komt naar voren dat de kans op toekomstige procesveiligheidsincidenten, al dan niet gerelateerd aan ageing, hoger wordt ingeschat dan 3 jaar geleden: 42% van de respondenten
schat in dat er een gerede kans is op dergelijke incidenten, ten opzichte van 13% in 2014. Deze toename kan te maken hebben met een toegenomen risicobewustzijn binnen de industrie.

Opkomst van asset management en smart technologies
Om met een verouderende asset base concurrerend te kunnen blijven past de Nederlandse (petro)chemische industrie een aantal maatregelen toe. De  belangrijkste daarvan zijn de procesmatige verschuiving van onderhoud naar asset management en het gebruik van smart technologies.

Meerdere bedrijven zijn overgegaan of gaan over van onderhoud naar asset management. Met deze verschuiving komen het plannen van de gehele levensduur van assets en beslissingen over modernisering, vervanging en levensduurverlenging centraal te staan, daar waar voorheen het in stand houden van de conditie van de assets centraal stond. De investeringsplanning beslaat in de regel een langere periode van typisch vijf tot tien jaar dan bij meer traditioneel onderhoud het geval is. Asset management stelt bedrijven onder meer in staat om de veroudering van assets tijdig te signaleren en op het juiste moment investeringsprojecten te starten.

Een essentieel onderdeel van asset management is de levensduurbewaking van assets. Met name op dit punt maken bedrijven gebruik van nieuwe smart technologies. Met de groeiende beschikbaarheid van data over onder meer de conditie, het gebruik en de omgeving van assets wordt predictive maintenance met big data gezien als een van de belangrijkste en meest veelbelovende nieuwe technieken. Het gebruik van drones voor levensduur- en conditiebewaking is inmiddels gangbaar binnen de (petro)chemische industrie. In mindere mate geldt dat voor de toepassing van inspectierobots.

Download

Publicatiedatum:

30 april 2019

Formaat:

PDF

Aantal pagina's:

32

Taal:

Nederlands

naar Bibliotheek