Verkennende studie naar (petro)chemische clusters en veiligheid: Veiligheidsparameters binnen (petro)chemische clusters en losstaande (petro)chemische bedrijven

Samenvatting
Het programma Duurzame Veiligheid 2030 omvat verschillende initiatieven om tot een nog veiligere (petro)chemische sector in Nederland te komen. Eén van de onderdelen (roadmaps) van dit programma heeft als doel de veiligheid in bestaande (petro)chemische clusters duurzaam en significant te verbeteren.

Dit onderzoek kadert binnen deze roadmap, en is een verkennende studie om in kaart te brengen welke parameters een invloed hebben op de veiligheid van (petro)chemische clusters, en in welke mate zijn deze parameters aanwezig bij losstaande (petro)chemische bedrijven. Het onderzoek is een verkennende studie waarbij de parameters die een invloed hebben op de veiligheid van al dan niet geclusterde (petro)chemische bedrijven worden geïdentificeerd en geïnventariseerd op kwalitatieve wijze.

Hoofdonderzoeksvraag: “Welke parameters hebben een invloed op de veiligheid (safety & security) van (petro)chemische clusters en in welke mate zijn deze parameters aanwezig bij niet-geclusterde, losstaande (petro)chemische bedrijven?”

Om hierop een antwoord te formuleren werden volgende deelvragen bekeken:

  1. Wat zijn de worst-credible ongevalsscenario’s voor een clusterbedrijf en wat zijn de worst credible ongevalsscenario’s voor een niet-clusterbedrijf?
  2. Welke parameters kunnen het verloop van de worst-credible ongevalsscenario’s beïnvloeden, respectievelijk voor clusterbedrijven en niet-clusterbedrijven?
  3. Wat zijn verschillen en gelijkenissen tussen de beïnvloedende veiligheidsparameters van worstcredible ongevallenscenario’s binnen de verschillende (petro)chemische clusters in Nederland?

Aanbevelingen:

  1. Stimuleer en verbeter informatie-uitwisseling over ongevalsscenario’s tussen naburige (petro)chemische bedrijven (met en zonder domino-aanwijzing).
  2. Ga naar een meer proactieve en strategische samenwerking binnen clusters
  3. Richt een overkoepelend clusterorgaan in
  4. Zet in op een clusterbeleid dat verder gaat dan ruimtelijke ordening en externe veiligheid
  5. Geef meer aandacht aan mogelijke domino-effecten bij (petro)chemische bedrijven binnen clusters die (net) onder de BRZO-drempel vallen
  6. Geef extra aandacht aan geïntegreerde fabrieken die onder verschillende bedrijven vallen
  7. Stimuleer samenwerking en kennisdeling binnen clusters, tussen clusters en bij niet-geclusterde bedrijven
  8. Heb aandacht voor domino-effecten én escalatie-effecten
  9. Bevorder regionale en landelijke initiatieven rond standaardisatie en uniformiteit op vlak van procesveiligheid
  10. Nood aan blijvende awareness voor security (anti-terreur)
Download

Publicatiedatum:

mei 2019

Formaat:

PDF

Aantal pagina's:

96

Taal:

Nederlands

naar Bibliotheek