Home » Themas » Veiligheidscultuur en leiderschap » Kenniscollectie – Veiligheidskunde

Veiligheidskunde

Safety Delta Nederland – Kenniscollectie

Vinden, verbinden, vernieuwen in veiligheid

Circa honderd jaar geleden ontstond het vakgebied veiligheidskunde, vanuit de noodzaak om arbeidsveiligheid binnen de industrialisatie beter te borgen. Later volgde ook procesveiligheid en groeide veiligheidskunde uit tot een divers vakgebied met vele verschillende aspecten. Vandaag de dag is het vakgebied nog altijd sterk in ontwikkeling. Waar in andere kenniscollecties aandacht wordt gegeven aan een specifiek onderdeel binnen veiligheidskunde, staat in deze kenniscollectie het vakgebied en de professie van veiligheidskundige centraal.

In deze collectie vindt u informatie over onder andere algemene ontwikkelingen van het vakgebied, de diversiteit van opleidingen en cursussen, maar ook inzichten over de positie van het beroep veiligheidskundige in de huidige samenleving en industriële ontwikkelingen.

Bijgewerkt:
9 augustus 2022 14:03

Over welke situaties gaat het?

Een incident, of escalatie van een klein ongewoon voorval tot een groot incident, als gevolg van onvoldoende competentie en/of capaciteit voor het identificeren en beheersen van veiligheidsrisico’s.

Typische maatregelen om risico’s te beheersen

Leidinggevenden verstrekken informatie en instructie, geven mogelijkheden tot training en houden toezicht.
Borg dat medewerkers de vakkennis hebben om hun werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren.

  • Stel competentie eisen op voor activiteiten die veiligheidskritisch zijn.

  • Maak gebruik van standaard operatie procedures.

  • Leg nadruk op on-the-job training.

Implementatie

Vragen vanuit verschillende leiderschapsrollen over risico’s en beheersmaatregelen die verwijzen naar antwoorden in de Kennisbank

Strategisch (waarom)

Tactisch (wat)

Operationeel (hoe)

Opleidingen en cursussen

Technology Catalogue

De Technology Catalogue brengt relevante (commerciële) innovatieve technologieën en dienstverlening samen op het gebied van veiligheidstraining.

Deze catalogus biedt een aanvulling op het kennisaanbod van Safety Delta Nederland. Aanbieders én gebruikers van technologie en dienstverlening kunnen elkaar via dit medium makkelijker vinden.

Naslagwerken

Artikelen

Mediatheek

Projecten

Hieronder vindt u informatie over projecten  gerelateerd aan dit Kennisdossier waar Safety Delta Nederland bij betrokken is, of is geweest, of die uitgevoerd zijn onder het programma Duurzame Veiligheid 2030 of onder een Safety Deal.

Academy

Stel uw vragen over veiligheidsvraagstukken of -oplossingen

Heeft u vragen over bepaalde veiligheidsconcepten of zoekt u informatie die u (nog) niet in de Kennisbank of Technology Catalogue hebt kunnen vinden? Laat het ons weten, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel een vraag