Home » Themas » Meten van veiligheidsprestaties en leren van incidenten

Safety Delta Nederland – Thema 3:

Meten van veiligheidsprestaties en leren van incidenten

Vinden, verbinden, vernieuwen in veiligheid

Meten is weten, en leren is de basis van verbeteren in veiligheid.

  • Leidinggevenden rapporteren binnen hun organisatie de veiligheidskentallen die relevant, consistent, transparant, nauwkeurig en volledig zijn. Veiligheidsprestaties worden uitgedrukt aan de hand van ‘leading’ and ‘lagging’ indicatoren.

  • Leidinggevenden zorgen voor procedures voor het intern rapporteren van alle veiligheidsincidenten, inclusief ‘near miss’ incidenten, en overeenkomstig wet- en regelgeving het extern melden ervan.

  • Onderzoek naar een incident gebeurt zo snel als praktisch mogelijk is door verantwoordelijken voor de activiteiten waarbij het incident plaatsvond. De actuele of mogelijke gevolgen van het incident bepalen de diepte van dat onderzoek. Leren van incidenten vindt plaats door het delen van informatie over de oorzaken van het incident en het uitvoeren van verbeteracties om herhaling te voorkomen.

Kennis collecties

Meten van Veiligheidsprestaties

Leren van incidenten

Stel uw vragen over veiligheidsvraagstukken of -oplossingen

Heeft u vragen over bepaalde veiligheidsconcepten of zoekt u informatie die u (nog) niet in de Kennisbank of Technology Catalogue hebt kunnen vinden? Laat het ons weten, wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Stel een vraag