Home » Academy » Kenniscollectie – Veiligheidsbeleving
Bijgewerkt:
17 november 2022 15:05

Veiligheidsbeleving

Safety Delta Nederland – Kenniscollectie

Vinden, verbinden, vernieuwen in veiligheid

naar de Bibliotheek

Veiligheidsbeleving door omwonenden hangt nauw samen met door hen waargenomen veiligheid van de Nederlandse industrie. Deze kenniscollectie geeft u een basis om aan de slag te kunnen gaan met toezicht in uw organisatie. De kenniscollectie varieert van informatieve en educatieve informatiebronnen, tot praktische tools en factsheets die u kunt toepassen op uw situatie.

Typische maatregelen om dit onderwerp op orde te krijgen in de eigen organisatie

Over welke situaties gaat het?

Een ongewoon voorval dat leidt tot omgevingshinder met als gevolg financiële of reputatieschade door onvoldoende voorbereiding van buren.

Omgevingshinder kan zijn o.a. geluid, licht (fakkel), stank bij situaties die anders zijn dan ‘normaal, en effecten van incidenten (brand, rook, drukgolf, scherfwerking, vrij komen van (giftige)stoffen).

Jaarlijks worden er in Nederland bijna 2000 ongewone voorvallen gemeld en geregistreerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Het grootste deel van de ongewone voorvallen in 2020 betrof kleine lekkages of emissies naar lucht, bodem of oppervlaktewater (56%), fakkelen (13%), (on)geplande installatiestops  of onderhoud (10%) en brand (7%).

Aspecten

  • Richt de communicatie-inspanningen vooral op mensen die nabij de chemische cluster / Brzo bedrijven wonen of werken.

  • Geef snelle, eerlijke en transparante informatie tijdens gebeurtenissen die als incident worden ervaren. Dit kan ook onderhoud zijn.

  • Geef meer openheid van zaken en maak inzichtelijk wat partijen doen om de veiligheid te vergroten, hoe hier toezicht op wordt gehouden, hoe geleerd is van het verleden, en hoe partijen rekening houden met de belangen en zorgen van omwonenden en omwonenden hierin mee te nemen.

  • Breng informatie expliciet onder de aandacht via meerdere kanalen en maak duidelijk hoe uw bedrijf en/of de toezichthouder bereikt kunnen worden bij vragen.

 

e-Learning

Waarom?

Vragen vanuit de strategische leiderschapsrol over risico’s en beheersmaatregelen die verwijzen naar antwoorden in de Kennisbank

Wat en hoe?

Vragen vanuit verschillende tactische of operationele leiderschapsrollen over risico’s en beheersmaatregelen die verwijzen naar antwoorden in de Kennisbank

Wat speelt er?

naar de Bibliotheek

Aanbevolen naslagwerken

  • Rapport | RIVM 2020-0198: Het peilen van veiligheidsbeleving en informatiebehoeften van omwonenden rond chemieclusters. Belevingsonderzoek Chemelot

In het nieuws

  • Artikel | Speech Rosita Thé: Bedrijven, pak je maatschappelijke verantwoordelijkheid
  • Infographic | Risico communicatie met de omgeving

Welke initiatieven zijn voor mij beschikbaar? 

Hieronder vindt u informatie over projecten  gerelateerd aan deze kenniscollectie waar Safety Delta Nederland bij betrokken is.

  • Afgerond Project: KIA MV experiment
  • Onderzoeksvraag: Opkomende veiligheidsrisico’s als gevolg van de energietransitie

  

Deel kennis en ervaring met vakgenoten:

Op de hoogte blijven?

"*" geeft vereiste velden aan

Naam
Stuur mij nieuws over deze Kenniscollectie*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.